CHLEB ORKISZOWY / DROŻDŻE
-do naczynia miksującego wrzucamy-
150 g wody, 250 g mleka i 40 g świeżych drożdży,-podgrzewamy 2 min/37 st/obr.1
-dodać 250 g mąki Orkiszowej , 250 g mąki pszennej razowej, 1-1,5 łyżeczki soli, 150 g płatków owsianych, 20 g oleju i 50 g pestek słonecznika- wyrobić 3 min/kłos
-ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i do wyrośnięcia 30 min
-formę do pieczenia /30x12x10/ natłuścić i przełożyć ciasto, wygładzić wilgotną dłonią powierzchnię i jeszcze raz do wyrośnięcia na 15 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik 200 st,
- chlebuś pieczemy ok. 40 min w 200 st
150 g wody, 250 g mleka i 40 g świeżych drożdży,-podgrzewamy 2 min/37 st/obr.1
-dodać 250 g mąki Orkiszowej , 250 g mąki pszennej razowej, 1-1,5 łyżeczki soli, 150 g płatków owsianych, 20 g oleju i 50 g pestek słonecznika- wyrobić 3 min/kłos
-ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i do wyrośnięcia 30 min
-formę do pieczenia /30x12x10/ natłuścić i przełożyć ciasto, wygładzić wilgotną dłonią powierzchnię i jeszcze raz do wyrośnięcia na 15 min, a w tym czasie rozgrzać piekarnik 200 st,
- chlebuś pieczemy ok. 40 min w 200 st
Komentarze
Prześlij komentarz