WIEJSKI BOCHEN CHLEBA z niesamowicie chrupiącą skórką... /DROŻDŻE
SKŁADNIKI:
-500 g wody
-60 g drożdży
-600 g mąki pszennej
-220 g mąki żytniej razowej
-50 g oleju
-50 g octu balsamicznego
-2 łyżeczki soli
🍞🍞🍞
1). do naczynia miksującego wrzucamy: wodę, drożdże - podgrzewamy 2 min/37st/obr.2
2).dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 4 min/kłos
3).wilgotnymi dłońmi przekładamy ciasto do natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia (moja- 34x12x6 ), wygładzić wilgotną dłonią, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min
4). rozgrzać piekarnik do temp. 200st
5). nie przerazić się jeśli ciasto wypłynie z foremki w trakcie wyrastania - to co wypłynie wilgotnymi dłońmi włożyć ponownie do foremki-wygładzić i lekko ugnieść,-pamiętać o wilgotnych dłoniach!!!
6).ostrym nożem wykonać nacięcie wzdłuż całego ciasta- żeby chleb nam nie pękł,
7).pieczemy w piekarniku - 200 st przez 50-55 minut
8).upieczony chleb wyjmujemy od razu z foremki na kratkę żeby ostygł
9). chleb jest dobrze upieczony gdy wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukamy...
10). jesli chcemy żeby skórka była błyszcząca to od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy pędzelkiem zwilżonym wodą....
SMACZNEGO
-500 g wody
-60 g drożdży
-600 g mąki pszennej
-220 g mąki żytniej razowej
-50 g oleju
-50 g octu balsamicznego
-2 łyżeczki soli
🍞🍞🍞
1). do naczynia miksującego wrzucamy: wodę, drożdże - podgrzewamy 2 min/37st/obr.2
2).dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 4 min/kłos
3).wilgotnymi dłońmi przekładamy ciasto do natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia (moja- 34x12x6 ), wygładzić wilgotną dłonią, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min
4). rozgrzać piekarnik do temp. 200st
5). nie przerazić się jeśli ciasto wypłynie z foremki w trakcie wyrastania - to co wypłynie wilgotnymi dłońmi włożyć ponownie do foremki-wygładzić i lekko ugnieść,-pamiętać o wilgotnych dłoniach!!!
6).ostrym nożem wykonać nacięcie wzdłuż całego ciasta- żeby chleb nam nie pękł,
7).pieczemy w piekarniku - 200 st przez 50-55 minut
8).upieczony chleb wyjmujemy od razu z foremki na kratkę żeby ostygł
9). chleb jest dobrze upieczony gdy wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukamy...
10). jesli chcemy żeby skórka była błyszcząca to od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy pędzelkiem zwilżonym wodą....
SMACZNEGO
Właśnie zaczynam robić ten chlebek, a jego skórka jest naprawdę chrupiąca...mniam!
OdpowiedzUsuń