WODA ułatwia odchudzanie

Aby łatwiej było zrzucić tłuszczyk, trzeba się nawadniać - 2,5–3 l wody dziennie zmniejszy łaknienie i nasili tzw. termogenezę: organizm tworzy więcej ciepła i spala też więcej kalorii.        


Każda woda przyspiesza metabolizm, ale... 

Gazowana: 
Nasila wydalanie moczu i toksyn! Dobra po wysiłku. Ale uwaga: może wzmagać nadkwasotę.
Z dodatkiem minerałów
Niskozmineralizowane wody: 
są uniwersalne, także przy nadciśnieniu i dolegliwościach jelit (np. Kropla Beskidu, Polaris).
Średniozmineralizowane: 
dobrze uzupełnią minerały w upał (np. Kinga, Nałęczowianka, Cisowianka).
Wysokozmineralizowane: 
dobre dla dbających o linię i ćwiczących (np. Muszynianka). Ale przy nadciśnieniu uwaga na sód (Na).


Jak wypić 10 szklanek wody? 

Jeśli za nią nie przepadasz, urozmaicaj smak dodatkami. Wzmocnią też jej właściwości.
Cytryna lub limonka: 
Cytrusy biorą udział w spalaniu tłuszczu. Woda z sokiem przed jedzeniem poprawi trawienie.
Korzeń imbiru: 
Nadaje wodzie ostrzejszy smak, czyści jelita z toksyn i usuwa wzdęcia (do 1,5 l wody wrzucamy 3-cm pokrojony kawałek imbiru).
Świeża mięta: 
Zawarty w niej mentol usprawnia pracę wątroby i poprawia nastrój.
Cynamon: 
Woda zyska wspaniały aromat. Ta korzenna przyprawa pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol (1 szkl. wody zagotowujemy z laską cynamonu, schładzamy).

Dobrym uzupełnieniem płynów są warzywa i owoce. 
Oto nasze niskokaloryczne hity!
Jabłko: zwiera pektynę, która łagodzi problemy z jelitami i usuwa metale ciężkie z organizmu.
Pomidor: 95 proc. to woda, zawarty potas zapobiega obrzękom.
Grejpfrut: w 91 proc. składa się z soku, który zawiera bardzo dużo witaminy C, a odmiana czerwona - także witaminy A.
Bakłażan: źródło żelaza, wapnia, potasu. Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Ogórek: 97 proc. to woda! Zawarte w nim krzem i siarka pomagają usunąć kwas moczowy.
Papryka: w 92 proc. składa się z wody; to rekordzistka w zawartości antyrakowego beta-karotenu (chroni przewód pokarmowy).
Pomarańcza: bomba wit. C i pektyn (usprawnia pracę jelit).
Truskawki: zawierają kwas elagowy, który chroni komórki przed substancjami rakotwórczymi!
Rzodkiewka: działa moczopędnie, pobudza wydzielanie żółci, ujędrnia skórę!

Filtrujemy
Domowy filtr może poprawić jakość kranówki: usuwa zanieczyszczenia, wychwytuje metale ciężkie i zmiękcza wodę (miękka woda odciąża nerki); gotowane w niej warzywa zachowują ładniejszy kolor.
A więc ... do dzieła !!!


Komentarze

Popularne posty