BURGER XXL
Nigdy nie przepadałam za burgerami, cheesburgerami i tymi podobnymi jedzonkami...nawet w mac' donalds nigdy nie jadłam-zawsze zatrzymuję się na mc wrapie...
- dlatego tez zwlekałam ze zrobieniem tego burgera...a przekonało mnie tylko to, że chleb czy raczej buła jest własnej roboty!
No to dzieła!!!
Ciasto
- dlatego tez zwlekałam ze zrobieniem tego burgera...a przekonało mnie tylko to, że chleb czy raczej buła jest własnej roboty!

Ciasto
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 jajko
Nadzienie i złożenie burgera
- 1 opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 3 - 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 - 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
- 5 - 6 plastrów sera cheddar
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, białego
Ciasto Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić
1 min 30 s/ . W tym czasie miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do do miski i uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.Nadzienie i złożenie burgera
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić
5 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2 . - Dodać mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusić
8 min/120°C/<</obr. 1 W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Spód tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W razie potrzeby duszone mięso odcedzić przez koszyczek, odstawić. - Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓. Większą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz ok. 3 cm brzegów. Na cieście równomiernie rozłożyć duszone mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Posmarować kolejno ketchupem i musztardą, następnie ułożyć ogórki, usmażony boczek i ser. Pozostałą część ciasta rozwałkować w kształt koła (Ø 26 cm), przykryć wierzch burgera, dokładnie zlepić brzegi ciasta, dociskając palcami. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać nasionami sezamu.
- Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby w połowie czasu pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Odstawić na 10 min przed podaniem. Podawać pokrojony na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić
Komentarze
Prześlij komentarz