BURGER XXL

Nigdy nie przepadałam za burgerami, cheesburgerami i tymi podobnymi jedzonkami...nawet w mac' donalds nigdy nie jadłam-zawsze zatrzymuję się na mc wrapie...
- dlatego tez zwlekałam ze zrobieniem tego burgera...a przekonało mnie tylko to, że chleb czy raczej buła jest własnej roboty!
No to dzieła!!!   
Ciasto
  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 jajko

Nadzienie i złożenie burgera             

  • 1 opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 3 - 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 - 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
  • 5 - 6 plastrów sera cheddar
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • Ciasto Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić 1 min 30 s/. W tym czasie miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do do miski i uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.

    Nadzienie i złożenie burgera






    1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
    2. Dodać mięso mielone, sól, pieprz i paprykę, dusić 8 min/120°C/<</obr. 1  W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Spód tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W razie potrzeby duszone mięso odcedzić przez koszyczek, odstawić.
    3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części w proporcji ⅔ i ⅓. Większą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy tak, aby pokryła dno oraz ok. 3 cm brzegów. Na cieście równomiernie rozłożyć duszone mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Posmarować kolejno ketchupem i musztardą, następnie ułożyć ogórki, usmażony boczek i ser. Pozostałą część ciasta rozwałkować w kształt koła (Ø 26 cm), przykryć wierzch burgera, dokładnie zlepić brzegi ciasta, dociskając palcami. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać nasionami sezamu.
    4. Piec 35-40 min (200°C), w razie potrzeby w połowie czasu pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Odstawić na 10 min przed podaniem. Podawać pokrojony na kawałki.

Komentarze

Popularne posty