CHLEB ZE ŚLIWKĄ SUSZONĄ /ZAKWAS

ŻYTNI CHLEB PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE, Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI!!!                       SKŁADNIKI:

  • 600 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 600 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 20 g soli
  • 200 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz UWAGA)
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 250 g ziaren żyta, zmielić 1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wsypać 250 g ziaren żyta, zmielić 1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do naczynia z mąką, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 100 g ziaren żyta, zmielić 1 min/obr. 10. Mąkę żytnią przesypać do naczynia z mąką, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 2.
  • Dodać 300 g zaczynu (patrz wskazówka), przygotowaną wcześniej mąkę żytnią i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min/obr. 4.
  • Dodać śliwki, wymieszać kopystką. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. W tym czasie 2 formy keksowe (20 x 10 cm) natłuścić dokładnie masłem (patrz wskazówka), odstawić.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej form, wygładzić zwilżoną wodą dłonią. Formy z ciastem włożyć do plastikowych toreb tak, aby nie dotykały powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości (patrz wskazówka).
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  • Wyrośnięte ciasto skropić wodą za pomocą butelki ze spryskiwaczem. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć formy z chlebem na najniższą szynę piekarnika.
  • Piec 45-50 min (220°C).
  • Chleby wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z form, sprawdzić, czy są upieczone -popukać od spodu. Studzić na kratce 
  • UWAGA!!!
     Wrzucone do piekarnika kostki lodu mają za zadanie wytworzyć parę w jego wnętrzu. Dzięki parze chleb lepiej wyrasta w czasie pieczenia i ma bardziej chrupiącą skórkę. Zamiast lodu można użyć butelki ze spryskiwaczem - należy wtedy spryskać wodą ścianki i dno piekarnika. Nie należy pryskać na grzałkę!
  • Zamiast kostek lodu na dno piekarnika lub na blachę do pieczenia można również wlać pół szklanki wody.

Komentarze

Popularne posty