LITEWSKIE BLINY PSZENNO-OWSIANE

Fajniutkie...smaczniutkie...
SKŁADNIKI:
50 g wody
  • 350 g mleka
  • 150 g płatków owsianych, górskich
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • WYKONANIE:
  • Do naczynia miksującego wlać wodę i 150 g mleka, dodać płatki owsiane, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego odstawić do lekkiego ostygnięcia na co najmniej 10 min.
  • Dodać pozostałe 200 g mleka, mąkę, drożdże, jajka, cukier i sól, wymieszać 20 s/obr. 4. Ciasto przelać do dużej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując małe, okrągłe bliny (Ø ok. 7 cm, grubość 1 cm). Bliny smażyć na średniej mocy palnika, 3-4 min z każdej strony.

Komentarze

Popularne posty