LITEWSKIE BLINY PSZENNO-OWSIANE

SKŁADNIKI:
50 g wody
- 350 g mleka
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 200 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 jajka
- ½ łyżeczki cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy, do smażenia
- WYKONANIE:
- Do naczynia miksującego wlać wodę i 150 g mleka, dodać płatki owsiane, podgrzewać
5 min/90°C/obr. 2 . Zawartość naczynia miksującego odstawić do lekkiego ostygnięcia na co najmniej 10 min. - Dodać pozostałe 200 g mleka, mąkę, drożdże, jajka, cukier i sól, wymieszać
20 s/obr. 4 . Ciasto przelać do dużej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. - Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując małe, okrągłe bliny (Ø ok. 7 cm, grubość 1 cm). Bliny smażyć na średniej mocy palnika, 3-4 min z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz