KAPUSTA WIGILIJNA Z GRZYBAMI

Wigilia bez kapusty nie może być, prawda?
A ta jest bardzo łatwa i szybka....do tego wyśmienicie smakuje...
Oto ona...jasnie Pani kapusta...

  • 50 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
  • 500 g wody, plus dodatkowa ilość do opłukania kapusty
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 35 g masła
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do miski. Miskę postawić na pokrywie naczynia miksującego i odważyć do niej wodę. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek zachowując wodę z namaczania.
  • Kapustę umieścić na wkładzie Varomy i opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć nadmiar wody, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać wcześniej namoczone grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać masło, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. 1.
  • Dodać kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 6 s/obr. 4.5. Dodać wodę pozostałą z namaczania grzybów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C/<</obr. 1.5.
  • Dodać wcześniej rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, całość przemieszać kopystką, gotować 10 min/100°C/<</obr. 1.5.

  • POLECAM.....

Komentarze

Popularne posty