KAPUSTA WIGILIJNA Z GRZYBAMI
Wigilia bez kapusty nie może być, prawda?
A ta jest bardzo łatwa i szybka....do tego wyśmienicie smakuje...
Oto ona...jasnie Pani kapusta...
A ta jest bardzo łatwa i szybka....do tego wyśmienicie smakuje...
Oto ona...jasnie Pani kapusta...
- 50 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 500 g wody, plus dodatkowa ilość do opłukania kapusty
- 800 g kapusty kiszonej
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 140 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 35 g masła
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do miski. Miskę postawić na pokrywie naczynia miksującego i odważyć do niej wodę. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek zachowując wodę z namaczania.
- Kapustę umieścić na wkładzie Varomy i opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć nadmiar wody, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić
5 s/obr. 5 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić. - Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić
5 s/obr. 5 . Dodać wcześniej namoczone grzyby, rozdrobnić3 s/obr. 4 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać masło, dusić bez założonej miarki
3 min/120°C/obr. 1 . - Dodać kapustę, rozdrobnić przy pomocy kopystki
6 s/obr. 4.5 . Dodać wodę pozostałą z namaczania grzybów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C/<</obr. 1.5 . - Dodać wcześniej rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, całość przemieszać kopystką, gotować
10 min/100°C/<</obr. 1.5 .
Komentarze
Prześlij komentarz