SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KOKOSEM

Serniczek jest dobry na każdą okazje...święta...imieniny...jakaś imprezka czy popołudniowa kawusia w niedzielne popołudnie!

Najczęściej piekę sernik z brzoskwiniami...uwielbiamy go!
Ważne to, że spokojnie można go zamrozić i po rozmrożeniu jest tak samo pyszniutki....- PROSZĘ nie przestraszyć się, że jest duużoo pracy przy nim. To tak tylko wygląda...wart jest tego!!!

SKŁADNIKI
  •                          200 g cukru

Kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 1000 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wierzch ciasta

  • 5 białek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 960 g brzoskwiń, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • WYKONANIE............
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Kruche ciasto

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego wsypać 50 g zmielonego wcześniej cukru pudru, dodać mąkę, masło, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 5. Ciasto w formie kruszonki przełożyć do miski. Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć ⅔ ciasta, masę równomiernie rozprowadzić na dnie formy do pieczenia i delikatnie ugnieść dłońmi. Pozostałe ciasto znajdujące się w misce odstawić do lodówki.
    3. Formę z ciastem włożyć do piekarnika, piec ok. 25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotego koloru. W trakcie pieczenia przygotować masę serową. Umyć naczynie miksujące.
    4. Masa serowa
    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    2. Dodać masło, wymieszać 2 min/obr. 5.
    3. Wymieszać kolejne 1 min/obr. 5, w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
    4. Dodać twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować przy pomocy kopystki 2 min 30 s/obr. 6.
    5. Masę serową przelać na podpieczony spód z kruchego ciasta, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Wierzch ciasta

    1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki 3 min/obr. 3.5 lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany.
    2. Ubijać kolejne 2 min/obr. 3.5, w tym czasie stopniowo dodawać pozostały zmielony wcześniej cukier puder. Zdjąć motylek.
    3. Dodać wiórki kokosowe, zawartość naczynia wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić.
    4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brzoskwinie. Brzoskwinie ułożyć równomiernie na powierzchni masy serowej. Następnie na brzoskwinie wyłożyć równomiernie ubite białka z wiórkami kokosowymi, powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki. Wierzch ciasta posypać odłożonym wcześniej kruchym ciastem.
    5. Piec 60 min (180°C). Sernik pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz.

Komentarze

Popularne posty