SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KOKOSEM
Serniczek jest dobry na każdą okazje...święta...imieniny...jakaś imprezka czy popołudniowa kawusia w niedzielne popołudnie!
Najczęściej piekę sernik z brzoskwiniami...uwielbiamy go!
Ważne to, że spokojnie można go zamrozić i po rozmrożeniu jest tak samo pyszniutki....- PROSZĘ nie przestraszyć się, że jest duużoo pracy przy nim. To tak tylko wygląda...wart jest tego!!!
SKŁADNIKI
Najczęściej piekę sernik z brzoskwiniami...uwielbiamy go!
Ważne to, że spokojnie można go zamrozić i po rozmrożeniu jest tak samo pyszniutki....- PROSZĘ nie przestraszyć się, że jest duużoo pracy przy nim. To tak tylko wygląda...wart jest tego!!!
SKŁADNIKI
- 200 g cukru
Kruche ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 1000 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wierzch ciasta
- 5 białek
- 50 g wiórków kokosowych
- 960 g brzoskwiń, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- WYKONANIE............
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić
15 s/obr. 10 . Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. - Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 50 g zmielonego wcześniej cukru pudru, dodać mąkę, masło, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać
10 s/obr. 5 . Ciasto w formie kruszonki przełożyć do miski. Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć ⅔ ciasta, masę równomiernie rozprowadzić na dnie formy do pieczenia i delikatnie ugnieść dłońmi. Pozostałe ciasto znajdujące się w misce odstawić do lodówki. - Formę z ciastem włożyć do piekarnika, piec ok. 25 min (200°C), aż ciasto nabierze złotego koloru. W trakcie pieczenia przygotować masę serową. Umyć naczynie miksujące.
- Masa serowa
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zmielić
15 s/obr. 10 . Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać masło, wymieszać
2 min/obr. 5 . - Wymieszać kolejne
1 min/obr. 5 , w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. - Dodać twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować przy pomocy kopystki
2 min 30 s/obr. 6 . - Masę serową przelać na podpieczony spód z kruchego ciasta, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki
3 min/obr. 3.5 lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany. - Ubijać kolejne
2 min/obr. 3.5 , w tym czasie stopniowo dodawać pozostały zmielony wcześniej cukier puder. Zdjąć motylek. - Dodać wiórki kokosowe, zawartość naczynia wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brzoskwinie. Brzoskwinie ułożyć równomiernie na powierzchni masy serowej. Następnie na brzoskwinie wyłożyć równomiernie ubite białka z wiórkami kokosowymi, powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki. Wierzch ciasta posypać odłożonym wcześniej kruchym ciastem.
- Piec 60 min (180°C). Sernik pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz.
Komentarze
Prześlij komentarz