SOS PIECZARKOWY / do karkówki z cebulą
sosik z pieczarek,,,pyszny, jeśli nie mamy wywaru z karkówki to można dać wodę z wywarem warzywnym...i przyprawami...
oczywiście zamiast śmietany dałam jogurt Grecki...nie używam śmietany - wyjątkiem jest masło...
oczywiście zamiast śmietany dałam jogurt Grecki...nie używam śmietany - wyjątkiem jest masło...
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
- 10 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Do naczynia miksującego wlać 300 g płynu zachowanego z gotowania z zielem angielskim, dodać koncentrat bulionu mięsnego, dodać pieczarki, puder z grzybów, mąkę, rozmaryn, pieprz i sól, rozdrobnić
10 s/obr. 4 , następnie gotować10 min/100°C/obr. 2 . - Dodać śmietanę, zmiksować
1 min/obr. 4 -8, stopniowo zwiększając obroty. Karkówkę z cebulą podawać z ziemniakami i sosem grzybowym bezpośrednio po przygotowaniu. - wiem...wiem...powtarzam się, ale sosik jest MEGA!!!
Komentarze
Prześlij komentarz