SOS PIECZARKOWY / do karkówki z cebulą

sosik z pieczarek,,,pyszny, jeśli nie mamy wywaru z karkówki to można dać wodę z wywarem warzywnym...i przyprawami...
oczywiście zamiast śmietany dałam jogurt Grecki...nie używam śmietany - wyjątkiem jest masło...

  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka pudru z grzybów (patrz wskazówka)
  • 10 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • Do naczynia miksującego wlać 300 g płynu zachowanego z gotowania z zielem angielskim, dodać koncentrat bulionu mięsnego, dodać pieczarki, puder z grzybów, mąkę, rozmaryn, pieprz i sól, rozdrobnić 10 s/obr. 4, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2.
  • Dodać śmietanę, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Karkówkę z cebulą podawać z ziemniakami i sosem grzybowym bezpośrednio po przygotowaniu.
  • wiem...wiem...powtarzam się, ale sosik jest MEGA!!!

Komentarze

Popularne posty