PIZZA MARGARITA
Nie do końca jest to Pizza Margarita...tutaj jest pizza na cieście do pizzy margarity...
Wszystkie przepisy na Thermomix na PIZZĘ są rewelacyjne...ja, odkąd posiadam właśnie to magicznie urządzenie nie kupuję i nie zamawiam pizzy.
Mamy ochotę na pizzę....?nie mam pomysłu na obiad...?mam jakieś resztki jedzenia...?
...to co? PIZZA!!!
DODATKI?
to co każdy ma w domu...własna interpretacja...
CIASTO:
Wszystkie przepisy na Thermomix na PIZZĘ są rewelacyjne...ja, odkąd posiadam właśnie to magicznie urządzenie nie kupuję i nie zamawiam pizzy.
Mamy ochotę na pizzę....?nie mam pomysłu na obiad...?mam jakieś resztki jedzenia...?

DODATKI?
to co każdy ma w domu...własna interpretacja...
CIASTO:
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, dodatkowa porcja do natłuszczenia
- 220 g wody, o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku - 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) - 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- Dużą miskę natłuścić, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać
20 s/obr. 2 . - Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić
2 min/ . Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz). - Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą, odstawić.
- Rozłożyć ciasto na przygotowanej wcześniej blasze i uformować prostokąt wielkości blachy, delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć niewysoki brzeg na całym obwodzie ciasta.
- Piec 20 min (220°C).
Komentarze
Prześlij komentarz