ZUPA TAJSKA
Wizyta w tajskiej kuchni to niezapomniana podróż i uczta dla zmysłów.
Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty ...
Kuchnia Tajów zachwyca oryginalnością i lekkością.
Jest urozmaicona i kolorowa...
Kuchnia Tajska wywodzi się z Tajlandii i opiera głównie na oryginalnych składnikach pochodzących z tego rejonu.
Kuchnia tajska była kształtowana przez cztery nurty, które odpowiadają czterem rejonom Tajlandii.
A TERAZ CZAS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I BATATAMI...do której ja dodaję mieszankę owoców morza lub same krewetki...kochamy owoce morza!

Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty ...
Kuchnia Tajów zachwyca oryginalnością i lekkością.
Jest urozmaicona i kolorowa...
Kuchnia Tajska wywodzi się z Tajlandii i opiera głównie na oryginalnych składnikach pochodzących z tego rejonu.
Kuchnia tajska była kształtowana przez cztery nurty, które odpowiadają czterem rejonom Tajlandii.
- W mokrej centralnej Tajlandii uprawiano ryż – skoro składnik był rodzimy, całkiem naturalne było to, że stał się integralną częścią kuchni.
- W południowej Tajlandii dominowało zamiłowanie do owoców morza i ryb.
- Z północnej Tajlandii zaczerpnięto rośliny i przyprawy, które rozwijały się tam w żyznym i zdrowym klimacie.
- Z rejonu północno-wschodniego (typowo rolniczego) pozyskiwano produkty uprawne.

- 500 g piersi z kurczaka, bez kości, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
- 400 g batatów, pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
- 20 - 25 g kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 - 40 g czerwonej pasty curry
- 600 g mleczka kokosowego
- 100 - 150 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¾ - 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, bataty, kolendrę, pastę curry, mleczko kokosowe, wodę, sól i pieprz, gotować
20 min/100°C/wsteczne<</obr. 1 . - Zupę tajską z kurczakiem i batatami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną świeżą kolendrą.

Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni
- Tajlandczycy nie znali bakłażanów, ananasów, pomidorów, kukurydzy, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i dyni. Przywieźli je dopiero Hiszpanie i Portugalczycy, a produkty te tak posmakowały Tajlandczykom, że wprowadzono je do kuchni na stałe.
- Kuchnia Tajska jest bardzo intuicyjna. Na kucharzy nie narzuca się sztywnych zasad ani proporcji danych składników. Jedno i to samo danie może smakować inaczej w różnych rejonach kraju.
- Na południu Tajlandii ludność preferuje owoce morza, ryby i bardzo pikantne smaki. Mieszkańcy północy zdecydowanie częściej jadają wieprzowinę, a wszystkie dania są delikatniejsze. Największe zdziwienie czeka jednak na wschodzie. Tam standardem jest jedzenie koników polnych, szarańczy, żab i mrówek.
- Tajowie praktycznie nie używają soli. Wszystkie potrawy dosala się sosem rybnym i sojowym.
- Potrawy dekoruje się kwiatami, owocami i warzywami. Dla tajskiego kucharza wygląd dania jest równie ważny, co jego smak
Komentarze
Prześlij komentarz