ZUPA TAJSKA

Wizyta w tajskiej kuchni to niezapomniana podróż i uczta dla zmysłów.
Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty ...
 Kuchnia Tajów zachwyca oryginalnością i lekkością. 
Jest urozmaicona i kolorowa...

Kuchnia Tajska wywodzi się z Tajlandii i opiera głównie na oryginalnych składnikach pochodzących z tego rejonu.
Kuchnia tajska była kształtowana przez cztery nurty, które odpowiadają czterem rejonom Tajlandii. 
  • W mokrej centralnej Tajlandii uprawiano ryż – skoro składnik był rodzimy, całkiem naturalne było to, że stał się integralną częścią kuchni.
  • W południowej Tajlandii dominowało zamiłowanie do owoców morza i ryb.
  • Z północnej Tajlandii zaczerpnięto rośliny i przyprawy, które rozwijały się tam w żyznym i zdrowym klimacie.
  • Z rejonu północno-wschodniego (typowo rolniczego) pozyskiwano produkty uprawne.
A TERAZ CZAS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I BATATAMI...do której ja dodaję mieszankę owoców morza lub same krewetki...kochamy owoce morza!                                                

  • 500 g piersi z kurczaka, bez kości, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 400 g batatów, pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • 20 - 25 g kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 - 40 g czerwonej pasty curry
  • 600 g mleczka kokosowego
  • 100 - 150 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • ¾ - 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  1. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, bataty, kolendrę, pastę curry, mleczko kokosowe, wodę, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/wsteczne<</obr. 1.
  2. Zupę tajską z kurczakiem i batatami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną świeżą kolendrą.
 



Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni

  1. Tajlandczycy nie znali bakłażanów, ananasów, pomidorów, kukurydzy, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i dyni. Przywieźli je dopiero Hiszpanie i Portugalczycy, a produkty te tak posmakowały Tajlandczykom, że wprowadzono je do kuchni na stałe.
  2. Kuchnia Tajska jest bardzo intuicyjna. Na kucharzy nie narzuca się sztywnych zasad ani proporcji danych składników. Jedno i to samo danie może smakować inaczej w różnych rejonach kraju.
  3. Na południu Tajlandii ludność preferuje owoce morza, ryby i bardzo pikantne smaki. Mieszkańcy północy zdecydowanie częściej jadają wieprzowinę, a wszystkie dania są delikatniejsze. Największe zdziwienie czeka jednak na wschodzie. Tam standardem jest jedzenie koników polnych, szarańczy, żab i mrówek.
  4. Tajowie praktycznie nie używają soli. Wszystkie potrawy dosala się sosem rybnym i sojowym.
  5. Potrawy dekoruje się kwiatami, owocami i warzywami. Dla tajskiego kucharza wygląd dania jest równie ważny, co jego smak

Komentarze

Popularne posty