ZUPA A'LA PIZZA

Przepyszna zupa....długo zastanawiałam się czy zrobić?
pizza? zupa? jaki smak?....
i zrobiłam....
i wyszła pyszna....
SKŁADNIKI:
 2 ząbki czosnku
  • 50 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 800 g pomidorów bez skóry, z puszki, krojonych, z zalewą
  • 20 g oleju
  • 300 g mięsa wołowego, mielonego
  • 150 g szynki, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 100 g wody
  • 80 g serka topionego, ziołowego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 2 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta papryki, ostrej, mielonej
  • WYKONANIE:
  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  • Dodać paprykę i cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5
  • Dodać pomidory, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wlać olej, dusić 1 min/120°C/obr. kopystka.
  • Dodać mięso mielone i szynkę, dusić 6 min/120°C/,<<wsteczne/obr. kopystka.
  • Dodać rozdrobnione wcześniej pomidory z cebulą i czosnkiem, pieczarki, wodę, serek topiony, śmietanę, mąkę, koncentrat bulionu warzywnego, zioła prowansalskie, sól, pieprz i ostrą paprykę, dokładnie przemieszać kopystką, gotować 15 min/100°C/wsteczne<</obr. 1.

Komentarze

Popularne posty