CHINKALI Z MIĘSEM I KOLENDRĄ

Chinkali   to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, duże kołduny, wypełnione bulionem. Aby je spożyć, należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka bulion i zakończyć zjedzeniem reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej... 
One nie są dobre...one nie są pyszne...one są...zarąbiste! przesmaczne...brakuje słów, by opisać ich smak....
Patrząc na przepis wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia...ale tak naprawdę ...spoko! Jak ja zrobiłam (może nie wyszły zbyt piękne w kształcie...hihi!), to każdy z was zrobi....liczy się smak...

Ciasto
  • 275 g wody
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 620 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
  • ½ łyżeczki soli
  • Farsz
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 250 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania chinkali
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania chinkali
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
  • WYKONANIE:
  • Ciasto

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, podgrzewać 4 min/80°C/obr. 1.
    2. Dodać mąkę i sól, przemieszać kopystką (patrz wskazówka), wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić na ok. 15 min. W tym czasie przygotować farsz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    Farsz

    1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę i kolendrę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    2. Dodać wodę i koncentrat bulionu mięsnego, wymieszać 15 s/obr. 3.
    3. Dodać mięso, sól i pieprz, wyrobić 3 min/. Masa powinna mieć luźną konsystencję. Przełożyć do miski, odstawić.
    4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować przygotowane wcześniej ciasto na grubość 2-3 mm, wykrawać krążki (Ø ok. 15 cm, patrz wskazówka). Na środku jednego krążka umieścić 1-2 łyżki farszu i sklejać ciasto, tworząc kształt plisowanej sakiewki. Odłożyć na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub wilgotną ściereczką kuchenną, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków.
    5. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Chinkali gotować partiami (4-5 sztuk) w dużej ilości osolonej wody ok. 10 min na niewielkiej mocy palnika. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach.
    6. Chinkali oprószyć posiekaną natką pietruszki i pieprzem.


       

Komentarze

Popularne posty