ZUPA KREM Z BURAKÓW

PYSZNA  PYCHOTKA...

nie przesadzam-pyszny krem, a do tego wiemy jak zdrowe są czerwone buraki!!!     
 burak naprawdę ma lecznicze właściwości. 
Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. 
Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
- ... na temat buraka jeszcze wiele by tu można pisać....NO, ALE MIAŁO BYĆ O ZUPIE ....

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g włoszczyzny do zupy (marchewka, pietruszka, seler, por), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki białego octu winnego

 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i  2 ząbki czosnku, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  1. Dodać włoszczyznę i buraki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 10 s/obr. 7.
  2. Dodać wodę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować  25 min/Varoma/obr. 2.
  3. W tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę z chrzanem i na suchej patelni uprażyć słonecznik, odstawić. Ostrożnie wyjąć liście laurowe z naczynia miksującego, wyrzucić.
  4. Do naczynia miksującego dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli, ¾ łyżeczki pieprzu cukier i ocet winny, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty
  5. Zupę przelać do misek, udekorować porcją śmietany z chrzanem i prażonym słonecznikiem.
  6.    SMACZNEGO...!!!!!

Komentarze

Popularne posty