ZUPA KREM Z BURAKÓW
PYSZNA PYCHOTKA...
nie przesadzam-pyszny krem, a do tego wiemy jak zdrowe są czerwone buraki!!!
burak naprawdę ma lecznicze właściwości.
Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku.
Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
- ... na temat buraka jeszcze wiele by tu można pisać....NO, ALE MIAŁO BYĆ O ZUPIE ....
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i 2 ząbki czosnku, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1 .
nie przesadzam-pyszny krem, a do tego wiemy jak zdrowe są czerwone buraki!!!
burak naprawdę ma lecznicze właściwości.
Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku.
Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
- ... na temat buraka jeszcze wiele by tu można pisać....NO, ALE MIAŁO BYĆ O ZUPIE ....
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g włoszczyzny do zupy (marchewka, pietruszka, seler, por), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 700 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżki białego octu winnego
- Dodać włoszczyznę i buraki, rozdrobnić przy pomocy kopystki
10 s/obr. 7 . - Dodać wodę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować
25 min/Varoma/obr. 2 . - W tym czasie w miseczce wymieszać śmietanę z chrzanem i na suchej patelni uprażyć słonecznik, odstawić. Ostrożnie wyjąć liście laurowe z naczynia miksującego, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli, ¾ łyżeczki pieprzu cukier i ocet winny, zmiksować
1 min/obr. 5 -10, stopniowo zwiększając obroty. - Zupę przelać do misek, udekorować porcją śmietany z chrzanem i prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO...!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz