PIZZA PEPPERONI
Tak jak w każdej mojej PIZZY chodzi tutaj tylko i wyłącznie o ciasto...dodatki to już wg własnego pomysłu...
220 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia miski
- Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać
1 min/37°C/obr. 2 . - Dodać 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić
2 min/kłos . - W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do niej ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Piec 20-25 min (230°C).
Komentarze
Prześlij komentarz