PIZZA PEPPERONI


Tak jak w każdej mojej PIZZY chodzi tutaj tylko i wyłącznie o ciasto...dodatki to już wg własnego pomysłu...

220 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia miski
  • Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.
  • Dodać 170 g wody, mąkę, oliwę i sól, wyrobić 2 min/kłos
  • W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Przełożyć do niej ciasto, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  • Piec 20-25 min (230°C).


Komentarze

Popularne posty