SOS GRZYBOWY

SOS z grzybów własnoręcznie zbieranych...   doskonały np. do polędwicy ....pyyychaaa....!, jak również do wigilijnych pierogów z kapustą ...


 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
  • 250 g grzybów, świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać olej, dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
  • Dodać grzyby, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos sojowy i szczyptę pieprzu, gotować 20 min/Varoma/<</obr. kopystka
  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego  30 g wody, śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać.
  • Do naczynia miksującego wlać zawartość kubka, wymieszać 3 s/<</obr. 3, następnie podgrzać 3 min/90°C/<</obr. 1
  • Powstały sos przelać do sosjerki.

Komentarze

Popularne posty