Przejdź do głównej zawartości
SOS GRZYBOWY
SOS z grzybów własnoręcznie zbieranych... doskonały np. do polędwicy ....pyyychaaa....!, jak również do wigilijnych pierogów z kapustą ...
80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
- 250 g grzybów, świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 łyżka sosu sojowego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać grzyby, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos sojowy i szczyptę pieprzu, gotować 20 min/Varoma/<</obr. kopystka.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 30 g wody, śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego wlać zawartość kubka, wymieszać 3 s/<</obr. 3, następnie podgrzać 3 min/90°C/<</obr. 1.
- Powstały sos przelać do sosjerki.

Komentarze
Prześlij komentarz