CHLEB CZWORACZEK


SKŁADNIKI:

10 g siemienia lnianego½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 szczypta cukru
  • 100 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 400 g mąki pszennej, typ 550
  • 50 g mąki żytniej, typ 720
  • oliwa z oliwek, do posmarowania
    lub 10 g oleju rzepakowego
  • 100 g ziaren słonecznika
    lub 100 g pestek dyni
  • 250 - 300 g wody, ciepłej
  • 10 g soli
  • WYKONANIE:
  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać siemię lniane, zmielić 20 s/obr. 10. Siemię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać babkę jajowatą, drożdże, cukier, zakwas, mąkę pszenną, mąkę żytnią, oliwę, ziarna słonecznika, wodę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 50°C.
  • Formę keksową (20 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić wzdłuż obok siebie 4 kule ciasta. Wierzch posmarować oliwą.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 45-50 min (50°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 200°C, piec 30-35 min (200°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb czworaczek podawać z wybranymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty