CHLEB CZWORACZEK
SKŁADNIKI:
10 g siemienia lnianego½ łyżeczki nasion babki płesznik (psyllium)
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 100 g żytniego zakwasu chlebowego
- 400 g mąki pszennej, typ 550
- 50 g mąki żytniej, typ 720
- oliwa z oliwek, do posmarowania
lub 10 g oleju rzepakowego - 100 g ziaren słonecznika
lub 100 g pestek dyni - 250 - 300 g wody, ciepłej
- 10 g soli
- WYKONANIE:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać siemię lniane, zmielić
20 s/obr. 10 . Siemię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać babkę jajowatą, drożdże, cukier, zakwas, mąkę pszenną, mąkę żytnią, oliwę, ziarna słonecznika, wodę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 50°C.
- Formę keksową (20 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić wzdłuż obok siebie 4 kule ciasta. Wierzch posmarować oliwą.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 45-50 min (50°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 200°C, piec 30-35 min (200°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb czworaczek podawać z wybranymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz